Tervetuloa lukemaan tekosiani!

28-vuotias maatilanemäntä neuloo, virkkaa ja ehkä ompeleekin minkä lehmiltä, hevosilta ja lapsilta ehtii.




torstai 22. marraskuuta 2012

Raidallisia villahousuja

Huhhuh, se ois sitten kaamos ja armoton pimeys kun mikään muu tekeminen ei houkuttele kuin sohvalla neulominen ja satunnainen hömppäromaanien lukeminen. Vaan on sentään tulostakin tullut mutta bloggaaminen taas on jäänyt vähemmälle. Enkä oo tietenkään muistanu kaikkia kuvatakaan...


Lapset on pienille ihmiselle ominaiseen tapaan kasvanu edellisistä villahousuista yli. Turkoosi-ruskeat on omalle pojalle, vaaleanpuna-harmaat siskon tytölle. Omakin tyttö tarviis ehkä uudet kyllä... Housuissa on pitkät, käännettävät resorit lahkeissa joilla saa pelivaraa kasvuun.


Ohje Lapsen raidalliset villahousut yhtenä kappaleena
Koko n.122-134cm
Langanmenekki yhteensä vajaa kaksi 150g kerää Novita 7 veljestä
Tarvikkeet kaksi 40cm pituista pyöröpuikkoa ja apupuikko, noin 46cm sentin-parin levyistä kuminauhaa
-Luo 84 silmukkaa pyöröpuikoille, neulo ruskealla sileää neuletta 6 kerrosta

-Neulo yksi kerros nurin ja jatka sitten sileää neuletta vielä 6kerrosta. Viimeistelyvaiheessa tähän tulee taite kuminauhakujaa varten, eli käännät nurjan kerroksen kohdalta ensimmäiset kuusi kerrosta sisäpuolelle.

-Jatka sileää neuletta turkoosilla langalla, vaihda lankaa kuuden kerroksen välein.

-Kun olet neulonut noin 26cm, ota kerroksen alusta 6 silmukkaa uudelle puikolle, neulo 72 silmukkaa ja päättele kolmen puikon päättelyllä eri puikolle jätetyt kuusi silmukkaa ja seuraavat kuusi silmukkaa. (jos et oo koskaan kokeillu kolmen puikon päättelyä kokeile ihmeessä, ei oo vaikea!)

-Sitten neulo lahkeet erikseen toisella pyöröpuikolla. Haaran kohdalta täytynee poimia muutamia silmukoita ettei jää reikiä.

-Kun olet neulonut noin 30cm sileää, kavenna lahkeen sisälaidassa yksi silmukka viiden kerroksen välein viisi kertaa.

- Aloita sitten 2 oikein 2 nurin joustinneule (jos silmukat ei täsmää joustinneuleeseen niin kavenna vielä tarpeen mukaan).

- Neulo joustinneuletta n. 16cm ja päättele silmukat.

-Neulo toinen lahje samoin

-Päättele langanpätkät, aseta kuminauha kujaan ja ompele kuja melkein kiinni, sitten ompele kuminauha renkaaksi ja kuja loppuun. Näin ei tartte harrastaa ärsyttävää kuminauhan pujottamista. ;)

Ohje ei varmastikaan oo kovin selkeä, saa kysyä! =)

7 kommenttia:

  1. ihana blogi! Ja ihania ohjeita! olen vasta löytänyt tämän blogin joten olen vähän utelia!;D ovatko hevoset ratsastuskäytössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo kiitos! :-D sivupalkissa on linkki mun hevosblogiin, sieltä selviää hevosista ennemmän. Mutta ratsuja ovat.

      Poista
  2. Heippa!
    Googletin "7 veljestä villahousut" ja löysinkin varsin mielenkiintoisen blogin - itsekin käsityöfriikki heppahöperö maatilan emäntä.. Mutta googletukseni syynä on lupaukseni tehdä kaverin lapsille 100 ja 110cm villahousut ensi syksyksi.. Haluaisin tehdä ne nimenomaan 7 veljeksestä. Omat lapset ovat nyt 160-170-senttisiä ja on niin TOSI vaikea muistaa kokoja ja mittasuhteita noilta kauan sitten menneiltä senttimetreiltä.. enkä millään jasaisi alkaa laskeskella ihan alusta kaikkea.. Olisiko sinulla sattumoisin ohjetta myös niihin pieneksi käyneisiin villahousuihin tai jotain linkkiä, missä ois.. Mä oon yrittäny käydä läpi tuota 50 kiloa vanhoja käsityölehtiä, mutta ei vaan ole osunut kohdalle. Aurinkoisia neulepäiviä ja ratsastushetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Hauska sattuma. :D Mulla ei valitettavasti oo ohjetta näihin eikä mittoja pienempiin. :/ En osaa muuten auttaa kuin että jos tämän ohjeen mukaan neulois ehkä kuudellakymmenellä silmukalla niin vois tulla sinne päin sopivat. Mä oon turhan suurpiirteinen näiden kanssa. :D

      Poista
    2. Juu, kiitos. Harvoin minäkään ohjeesta neulon, kun on helppo soveltaa ja sovittaa, kun mallit on täs saman katon alla tai ainakin joku suurinpiirtein samankokoinen. Tässä tapauksessa vaan oikeankokoiset mallit ovat vaikeasti saatavissa lähimailta ja ihan hepreaa nuo lasten koot.. Hauskoihin sattumiin tarvii lisätä, että teillä on sitten ihan samannäköinen ajokoira kuin meilläkin oli, jouduttiin viime kesänä imusolmukesyövän vuoksi luopumaan, nyt on etsintä taas päällä että ensi syksyksi olisi pentu.. Toisena koirana meillä on jämpti ;) ja kolmantena lammaspaimen schapendoes. Täs viimeisiä villasukkia tälle keväälle väännän, sitten taidan taas kesäksi siirtyä virkkaus- ja kirjontaosastolle.. Ompelut ovat jääneet vähiin, kun ei ole sellaista tilaa, jossa saisi pitää tavarat levällään eikä pieniä hetkiä varten viitsi levittää.. Haaveilen täs ties monettako vuotta käsityöhuoneesta, jossa kaikki olisi helposti saatavilla..

      Poista
  3. Hei! Haluatko vielä antaa vinkkiä haaran neulomiseen? Ymmärsinkö siis oikein, että kierroksen 6 ekaa silmukkaa käännetään oikeat puolet vastakkain kierroksen viimeisen 6 silmukan kanssa ja sitten kavennetaan yhteen? Miten tuon kavennuksen jälkeen edetään, että kavennettu kohta ei jää törpöksi eteen tai mutkalle lahkeiden väliin? Pitääkö se kääntää oikeinpäin ennen kuin jatkaa lahkeen neulomista? Kiitos, jos viitsit vinkata! En ole vähään aikaan ottanut puikkoja käteen, joten testaaminen omin avuin voisi mennä pitkän kaavan kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Voi että kun en osaa oikeen ilman kuvaa eikä oo kovin tuoreessa muistissa. Ideana siis että otat haaroista sopivan määrän silmukoita etupuolelta ja saman verran takapuolelta eri puikolle, niin että voit neuloa ne yhteen ja syntyy haarasauma. Eli kovin montaa silmukkaa ei kannata ottaa ettei tule liian leveää saumaa. Käännä neule nurin päin ennenkuin päättelet silmukat yhteen ja sitten oikein päin. Tämän jälkeen sulla on kaks lahjetta, joita neulot edelleen suljettuna neuleena. Haarasauman kohdalta poimitaan muutama silmukka ettei jää reikää.

      Kysy vaan vielä jos vaikka osaisin täsmentää. :D

      Poista

Kommentoippas! =)